אלשיך – מרכז למוזיקה מסורתית הוא עמותה ללא מטרת רווח (משנת 2019). מאז פתיחת בית־הספר, בשנת 2018, שמנו לנו למטרה לקדם את החשיפה למוזיקה של המזרח על כל רבדיה. העמותה מספקת מסגרת לימודית ברמה הגבוהה ביותר, לצד גופים מקצועיים. בנוסף, היא מטפחת ומעודדת אמנים ומאפשרת מרחב ליצירה עבורם.
תחילה, פעילות העמותה התבטאה במסגרת הפעלת בית הספר למוזיקה של המזרח. כיום, לאחר חמש שנות פעילות – פעילות העמותה רחבת היקף ומקיימת אירועי תוכן לקהילה אשר חצו את גבולות הפעילות הלימודית, עם עשרות אירועי תרבות והופעות לקהל הרחב. פעילות זו התבטאה בעשרות אירועים נקודתיים וב-"פסטיבל הקסם השחור" שהתקיים ביולי 2022, וביולי 2023 וסיפק בכל מועד 4 ימים בהם מעל 20 הופעות, 5 כיתות אמן, ו-2 אורחים מחו"ל Okan Murat Öztürk מתורכיה ו- Angeliki Chatzivasileiou מיוון.
ביוני 2023 הוקם במרכז אלשיך בית להופעות בשם טרב.
"טרב" בערבית, הינו מצב תודעתי של שכרון חושים כתוצאה מהאזנה למוזיקה.
הטרב הוקם על מנת לתת במה והוקרה למוזיקאים והרכבים אשר משמרים ומחדשים את המסורות המוזיקליות של המזרח. מערכת הסאונד בטרב נבנתה בהתאמה אישית ובאיכות הגבוהה ביותר על מנת חווית האזנה עוטפת ומלאה.
עד כה הספיקו מיטב המוזיקאים בישראל להופיע בטרב:
זיו יחזקאל, יאיר דלאל, אריאל כהן וחברי פירקת אלנור, רביד כחלני וקולות תימן,
שי בן צור ובן אילון, יוסי פיין, אמיר שאהסאר, אבטה בריהון ועוד רבים וטובים.
לצד ההופעות של המוזיקאים המובילים בתחום, הטרב מעניק במה וחשיפה ליוצרים צעירים.
לא די בזאת, לקראת שנת 2024 העמותה החלה בהליך הקמת "ספרית אל המזרח" על שם שאול פתיה זצ"ל. אוצרת הספריה – פרופ' חביבה פדיה, הינה נכדתו של המקובל אשר הספריה קרויה על שמו. ספריית אל המזרח הינה הספרייה הראשונה בישראל אשר אוצרת, מחברת, מאגדת, יוצרת ומחדשת את עולמות המוזיקה-פיוט-ומיסטיקה במקום אחד. בנוסף לכך עוסקת בעבודות מחקר ושימור המסורות.
מהפעילות העשירה וצמיחתו המהירה של המרכז, מתקבלת תמונה כי ישנו צמא אדיר למוזיקה מסורתית, בין אם זה רצון ללמוד אותה, לנגן אותה, להאזין לה ולשמר אותה.
שמעון שי
מנהל, מייסד ויו״ר הועד המנהל
שמעון שי הוא יזם תרבות, קולנוען ומוזיקאי. נולד בשנת 1976 בגאורגיה, עלה לישראל עם משפחתו בשנת 1978 וגדל בירושלים. לאחר שירותו הצבאי, פנה ללימודים אקדמיים באוניברסיטת מזרח לונדון (University of East London), שם סיים תואר ראשון במינהל עסקים.
בשנת 2003 החל את דרכו בעולם הקולנוע, והתקבל ללימודים בבית־הספר סם שפיגל ליצירה קולנועית בירושלים, מהמוסדות המובילים בישראל בתחום זה. את לימודיו סיים בהצטיינות, וסרט הגמר שלו, “סימני דרך”, זכה בפרס הסרט הקצר בפסטיבל הקולנוע ירושלים, בשבעה פרסים בינלאומיים נוספים, ואף הוקרן בפסטיבל ונציה היוקרתי.
לאחר עשור של עשייה קולנועית, מתוך חיבור עמוק לעולם המוזיקה המסורתית, הקים שי מספר מיזמי תרבות פורצי דרך, אשר הפכו אותו לדמות מרכזית בזירת התרבות הישראלית:
כשחקן מרכזי בזירת התרבות הישראלית, שמעון שי פועל מתוך חזון לשלב בין אמנות, שימור מסורת והשפעה חברתית. המיזמים שייסד זכו להכרה ולתמיכה ממשרד התרבות ומפעל הפיס, ומהווים מקור השראה ליוצרים וקהילות ברחבי הארץ.
פרטי העמותה
אלשיך – מרכז למוזיקה מסורתית, תל אביב
ע"ר 580692416
עמותה נוסדה בשנת 2019
כתובת העמותה: אלשיך 25 תל אביב, 6330724